Selalunya, apabila menyebut susu, kita sering
membayangkan susu lembu. Walhal susu kambing lebih tinggi manfaatnya dan
khasiat jika dibandingkan dengan susu lembu. Dari segi proses penghadaman, susu
kambing lebih mudah dihadamkan kerana molekul lemaknya yang lebih kecil.
Jika dilihat dari segi khasiatnya, susu kambing
tidak kalah dengan susu lembu. Salah satu sebab kurangnya minat untuk
mengamalkan minum susu kambing adalah disebabkan tanggapan bahawa ianya boleh
menyebabkan darah tinggi dan 'panas'. Hakikatnya, susu kambing sebenarnya
berfungsi menstabilkan tekanan darah, jantung dan banyak lagi. Tapi berapa
peratus masyarakat dunia tahu akan manfaat susu kambing!
Susu kambing sebenarnya mengandungi kandungan gizi
lengkap dan baik untuk kesihatan. Ianya tidak mengandungi beta-lactoglobulin
iaitu penyebab alahan yang boleh menyebabkan asthma, masalah pernafasan, radang
telinga, infeksi kulit dan gangguan saluran pencernaan.
Susu kambing mempunyai tindak balas alkali yang memberi faedah pada mereka yang mempunyai masalah asid terlalu banyak dalam perut dengan cara menipiskan asid hidroklorik perut dan melindungi membran mukus di permukaan lapisan perut dari rosak.
0 comments:
Post a Comment